Μια μηλόπιτα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν μάλιστα δεκάδες διαφορετικές εκδοχές!
Η ”τουμπαρισμένη” μηλόπιτα ή αλλιώς ανάποδη μηλόπιτα είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό και πάρα πολύ υγιεινό.Αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή και αν θα τη θέλατε πιο γλυκιά προσθέστε 50γρ ζάχαρη στα μήλα και 50γρ ζάχαρη στη ζύμη.
Υλικά
- 4 μήλα
- 100γρ μέλι
- 350γρ σταφίδες
- 150ml σπορέλαιο
- 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ δοκίμασα αλεύρι dinkel..όλα οκ)
- 100ml χυμός πορτοκάλι
- 3κγ Baking Powder
- 2κγ κανέλα
- 1 βανίλια
Τρόπος παρασκευής
- Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε 250ml ζεστό νερό για μισή ώρα και μετά τις χτυπάμε στο multi μέχρι να λιώσουν τελείως
- Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι και πετάμε το φλοιό και τυχόν κοτσάνια (προαιρετικά)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Διπλώνουμε αρκετές φορές ένα φύλλο λαδόκολλας, μετράμε την ακτίνα μιας φόρμας κεικ με αποσπώμενο πάτο και κόβουμε τη λαδόκολλα με ψαλίδι. Έτσι έχουμε ένα στρογγυλό φύλο και το στρώνουμε στη φόρμα για να μη κολλήσουν τα μήλα στο ψήσιμο
- Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες και τα μαγειρεύουμε σε τηγάνι για 8 -10 λεπτά μαζί με το μέλι και τη μισή κανέλα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το πολτό σταφίδας με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας
- Προσθέτουμε το αλεύρι, τη κανέλα, το Baking Powder, τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο μέχρι να δέσει μια σφιχτή ζύμη
- Στρώνουμε στη φόρμα τα μαγειρεμένα μήλα σε ομόκεντρους κύκλους, προσθέτουμε τη ζύμη και ψήνουμε για 35-40 λεπτά
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Βρες την αρχική δημοσίευση της συνταγής εδώ