Μπατζίνα, Παραδοσιακή Πίτα Θεσσαλίας

Η μπατζίνα είναι μία παραδοσιακή πίτα από την Θεσσαλία, πανεύκολη αλλά πεντανόστιμη πολύ λεπτή αλμυρή κολοκυθόπιτα. Φαίνεται να έχει λιγότερες θερμίδες από μια κλασσική κολοκυθόπιτα γλυκιά ή αλμυρή καθώς δεν έχει φύλλο!

ΥΛΙKΑ

  • 1 μεγάλο κολοκύθι (σαν αυτά που τηγανίζουμε)
  • 3/4 της κούπας ηλιέλαιο
  • 1.5 κούπα γάλα
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 300-400 γρ. τυρί φέτα
  • 1 αυγό
  • 1.5 κουταλιά της σούπας baking powder
  • Αλάτι (ανάλογα πόσο αλμυρό είναι το τυρί, περίπου 1/2 έως 3/4 κουταλιά της σούπας)
  • Αλεύρι όσο πάρει ώστε να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και τρίβουμε το κολοκύθι. Έπειτα το στύβουμε καλά και το τοποθετούμε σε ένα λεκανάκι ή μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ το λάδι, το γάλα και το αυγό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την τριμμένη φέτα, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε το baking powder και το αλεύρι και ανακατεύουμε, ώστε να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα αρκετά μεγάλο ταψί για να γίνει λεπτή η πίτα μας. Αν δεν είναι αντικολλητικό λαδώνουμε το ταψί ή χρησιμοποιούμε λαδόκολλα. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε στο προτελευταίο ράφι μέχρι να ροδίσει. (Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί και από κάτω)

EXTRA TIPS για έξτρα γεύση

  1.  Τρίβουμε παρμεζάνα, γραβιέρα ή κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας μας από πάνω πριν βάλουμε την μπατζίνα στον φούρνο
  2. Μπορούμε να ψιλοκόψουμε και πράσινη πιπεριά από πάνω αν μας αρέσει

 

 

Η συνταγή είναι από την κυριά Φιλιώ, μητέρα της φίλης μου Κάλλης. Check out Kalli’s blog! (https://mykallena.wordpress.com/ )

 

Leave a comment